úterý 17. srpna 2010

Osadníci z Katanu

První hrou, se kterou se v našem seriálu trochu blíže seznámíme, bude velmi populární hra "Osadníci z Katanu". Tuto strategickou hru z roku 1995 hrají po celém světě tisíce lidí a mnohé spolky v ní pořádají i turnaje.

Rok vydání1995
Věkod 10 let
Počet hráčů3-4 (hrajeme bezproblémů ve 2)
Délka hry30-60 minut
Pravidlalehká - středně těžká
Příběh:
Pokud jste někdy tajně v koutu své duše toužili stát se slavným kolonizátorem dalekých ostrovů tak, jako to kdysi prováděli Kryštof Kolumbus a Fernão de Magalhães, určitě se vám zalíbí tato stolní hra. Přeneste se do dob, kdy koráby brázdily divoká moře a hrdinní mořeplavci bojovali o každičký kus nové pevniny pro své vladaře. A právě to bude vašim úkolem.

Hra začíná v momentu, kdy jste se svou flotilou připluli k ostrovu jménem Katan. Po vylodění postavíte první vesnice a silnice, aby jste se v zápětí dozvěděli, že na ostrově nejste sami a že podobné štěstí potkalo i vaše nepřátele. Závod o zdroje se tak rozbíhá na plné obrátky, zvítězit může jen jedinný. Štěstí a rozum rozhodne.

Pravidla:
Pravidla samotné hry nejsou příliš složitá a pro první hře se takříkajíc "dostanou pod kůži". Ostrov Katan je složen z 37 šestiúhelníkových kartiček ztvárňující jednotlivé typy krajiny, které jsou zdrojem surovin toliko nezbytných k budování cest, vesnic a měst. Na začátku hry jsou krajiny náhodně umístěny do hrací plochy vymezené kartamy znázorňující moře a na každou krajinu je umístěn náhodně vylosovaný žeton s číslem od 2 do 12. Toto číslo určuje, při jakém hodu kostkami vám dané území vynese potřebnou surovinu.

Hráči se každé kolo střídají. Vždy nejdříve vrhnou dvěmi kostkami a podle součtu na vržených kostkách si jednotliví hráči vyzvednou suroviny z banku. Vždy získají suroviny z území, které má na sobě číslo vrženého součtu a které přímo sousedí s některou z jeho vesnic či měst. Za získané suroviny pak může hráč nakupovat cesty, budovat nové vesnice a města, případně zakoupit speciální "akční kartu", která hráči přidá nějaký bonus.

Suroviny mezi sebou mohou hráči směňovat a získávat tak zrovna to, co ke stavbě potřebují. Práci jim místy znesnadňuje i neustále po okolí slídící loupežnická banda. Za každé úspěšné rozšíření získává hráč určitý počet bodů a hráč, který jako první nasbírá daný počet bodů (standardně 8) zvítězí.


Hodnocení:
Celkově, přestože jde o starší hru, ji nelze než doporučit. Jednoduchá pravidla z ní činí ideální rodinnou hru na dlouhé zimní večery. Celkově má hra velmi hezké zpracování. Novější verze nahradily hranaté a jednoduché dřevěné kostičky za velmi detailní plastové odlitky. Relativně nízká cena a fakt, že se často objevuje ve vánočních nabídkách supermarketů přímo vybízí k tomu, aby jste ji měli doma pohotově připravenou pro případ škaredého počasí.

Doplňky:
Popularita této hry vedla k tvorbě poměrně velkého množství rozšíření, které jsem osobně neměl tu čest vyzkoušet, ale věřím, že pokud by někoho původní hra omrzela, určitě by mohlo jít o zajímavé zpestření. Dokonce existují i různé varianty této hry (např. karetní hra, kostková varianta, varianty zaměřené na specifická historická období a území, apod.).

Odkazy:

Žádné komentáře:

Okomentovat